lørdag den 27. oktober 2012

Sødmælksfranskbrød på en ny måde

Når det sker, at jeg går i sving med at bage brød, er grunden ofte, at jeg står med en eller anden rest, som skal bruges. Og i disse “spild af mad-tider” er det jo med at udnytte i stedet for at smide ud.

I går stod jeg så med en karton sødmælk, som der ikke var taget så meget af. Og den yngste er af sted hele weekenden, så jeg vidste, vi ikke ville nå at bruge det, før det blev  surt. Sødmælken plejer ellers at blive brugt til minut-risengrød til morgenmad. (Her er mottoet nemlig: “Grød er en god start på dagen”)

Når spøg og forklaring til side. Jeg stod med den rest sødmælk, og synes ikke lige det skulle været et traditionelt sødmælksbrød der skulle gang i. Så her får en min nykomponerede opskrift på:

Sødmælksfranskbrød på en ny måde:

200 g speltbageblanding

2 dl kogende vand.

100 g gær

2 spsk honning

1 tsk groft salt

2 æg

1 dl madolie (jeg brugte rapsolie)

6 dl sødmælk (er sikker på, andre slags også kan bruges)

ca 1400 g hvedemel.

 

Overhæld speltbageblandingen med kogende vand, og lad det stå og trække i 15-20 min.

Tilsæt de andre ingredienser, og ælt det hele godt sammen. Tildæk dejen og lad det hæve i 60 min.

Del derefter dejen i 4 lige store dele. Her kan man med fordel bruge køkkenvægten, så brødene også bages ens. Jeg fik 4 brød á ca. 700 g.

002

Giv brødene et snit på langs, og lad dem efterhæve i 30 min + mens ovnen bliver varm. Pensl med sammenpisket æg tilsat lidt salt og flydende margarine.

004

Bag brødene på nederste rille ved 200o C, ved varmluft 180o C i ca 40 min. Hvis brødene lyder hule, når man banker på dem, er de færdige.           Afkøl brødene på en rist og nyd så et god hjemmebagt brød og som tillæg den fantastiske duft af nybagt brød, der spreder sig.

011

Jeg brugte ét af brødene til en værtindegave i aftes. For jeg synes det er skønt at give noget, jeg selv har lavet. Og en værtindegave behøves jo ikke altid at være en blomst.

015

onsdag den 24. oktober 2012

En af de dage, men livet er nu skønt alligevel.

Vi er igang med at renovere vores stue, og jeg benytter chancen, nu de fleste møbler alligevel er ude af  stuen, til at få det hele gjort rent.

I går stod den så på afvaskning af loftet, hvilket nærmes foregik som en omvendt gulvvask med moppen. Det tog lang tid, men skønt når det er gjort. Dog kan den stilling man står i ikke at anbefales, når man som jeg har en dårlig ryg. Det giver BAGSLAG!

I dag mærkes den blot endnu mere, og det er lidt svært at peppe sig selv op til at komme igang. Jeg synes det hele værker, og et enkelt blik udenfor varsler efterår, hvilket er lig med vejrskift og dermed ofte også flere smerter ØV!

Men efteråret er jo også meget andet end det. Efteråret er den tid, hvor naturen åbner helt op for godteposen. Forrådkammeret er derude, det er bare med at komme ud og samle det ind… æbler, pærer, hyldebær, nødder osv. Samtidig viser naturen også hele sin farvepalet frem, og lader træer og buske stå med gyldne/brune/røde/grønne/brune farver i en efterårssymfoni der ikke kan gengives, men blot skal nydes i fulde drag som den er.

Et blik ud af vores køkkenvindue indeholder alt det, og når der så er en enkelt stribe solskin, som blander sig ind imellem, ja ….. SÅ ER LIVET NU SKØNT ALLIGEVEL!…..

001

Jeg må hellere komme igang… at få lavet lidt er langt bedre end ingenting.

tirsdag den 23. oktober 2012

Når forventningen og billede er bedre end resultatet.

Kotelletterne var taget op af fryseren i går, og før turen på indkøb havde jeg bestemt at tilbehøret dertil skulle være ovngrøntsager.

Godt så det såmænd også ud, da jeg havde fået rosenkål, rødløg, rødbeder, gulerødder, jordskokker, persillerødder og hvidløg krydret og blandet i stegesoen.

015

Ovenpå blev kotelletterne, som blot lige var svitsede og krydret placeret. Dertil lidt væde ved, låg på og så ellers bare ind i ovnen og stå og passe sig selv i laaaaang tid ved 100o C.

019

Tror desværre min forventning var større en resultatet. Eller også var det blot valg og sammensætningen af grøntsager der ikke var så heldig. Retten havde i hvert fald ikke lige den smag, jeg havde forestillet mig. Dog kunne det sagtens spises, så sultne fra bordet gik vi ikke.

fredag den 19. oktober 2012

Opskrift på gårsdagens brød.

“Hvad man ikke får gjort den ene dag, må man jo tage fat på den næste…”

Denne sætning kunne meget vel gå hen og blive mit motto i stærkt følgeskab af “Jeg kan det hele --- det tager blot dobbelt så lang eller endnu længere tid”. Lidt ironisk har man lov til at være, når man er førtidspensionist i en alder af 43.

Men det var slet ikke det jeg ville med dette blogindlæg. Jeg ville såmænd bare videregive opskriften på gårsdagens brød, hvis nogen af jer skulle have lyst til at bage sådan et. Opskriften har jeg fundet i Gyldendals Bagebog, og den lyder sådan:

Israelsk Festbrød 1 stk

50 g gær (1 pk)

2 dl lunkent vand

4 tsk sukker

2 tsk salt

3 æg

½ dl olivenolie (eller anden madolie – jeg bruger rapsolie)

ca 600 g hvedemel

1 æggeblomme

2 spk vand

Gæren smuldres og røres ud med 1 dl af vandet i bagefadet. Tilsæt resten af vandet, sukker, salt, æg, olie, og størstedelen af melet. Arbejd dejen godt igennem. Den skal være smidig og glat. Tilsæt mere mel efterhånden.

Sæt dejen til hævning, tildækket og lunt, ca 45 minutter. Ælt dejen let igennem og lad den hæve yderligere 15 minutter.

Tag dejen ud på et ganske let melet bord. Det den i 3 portioner, der hver rulles á  50 cm. Flet længderne og buk enderne ind under brødet.

Sæt fletbrødet på plade med bagepapir og lad det hæve tildækket ca 30 minutter. Æggeblomme og vand piskes sammen og brødet pensles hermed.

Brødet bages ved 200o C på næstnederste rille i 15 minutter. Derefter dæmpes varmen til 175 o C og bagningen fortsættes 20-30 minutter mere. 

Afkøles på rist – God appetit og god weekend, selv om den ser lidt regnfuld ud.

 

008

torsdag den 18. oktober 2012

Store Bagedag holdes i hævd

I dag er det Store Bagedag, og her i huset gjorde Ditte og jeg vores for at holde den traditon i hævd – dog i mindre målestok.

.002 - Kopi

I stedet for at bage til den store guldmedalje, nøjedes vi med et enkelt brød, så duften af nybagt brød kunne få lov at sprede sig i køkkenet.

 003 - Kopi004 - Kopi

Det blev et Israelsk festbrød, som minder om et franskbrød med lidt sej krumme. Super godt, og et der holder sig frisk længe.

009

Mon ikke det sådan et brød vil “lune” til aftenskaffen, hvis ikke det bliver “skubbet” i baggrunden af de vafler Ditte har lavet dej til – Der er jo kun efterårsferie én gang om året!

onsdag den 17. oktober 2012

Årets æblehøst i hus

I bryllupsgave for snart mange år siden fik vi et æbletræ med madæbler. Træet syner ikke af meget, men “leverer” trofast æbler hvert år.

I sidste uge, inden forhåbentlig sidste græsslåning i år, samlede gemalen årets høst, og kom ind med en stor skålfuld, hvor der også var et par pærer at finde. Ikke så meget som andre år – men lidt har også ret.

001006

Den anden dag, stod den så på æbleskrælning til mos, og selv om der ikke var så mange æbler, var det alligevel rart at bruge æbleskrælleren.

002

I aftes kunne vi så nyde en dejlig æblekage, lavet med hjemmelavet æblemos fra egen høst, lagt sammen med markroner, toppet med fløde og riblsgele. En himmerigsmundfuld og så  blev der også et par poser og tre til fryseren.

005

mandag den 15. oktober 2012

Husk kun til låns….

Så er det sket…..Sønnike er flyttet officielt hjemmefra.

En lidt mærkelig tanke, selv om han mere eller mindre kun har boet her hjemme i kortere perioder de sidste 1½ år. Men denne gang er første gang adressen flytter med. Så derfor betegnelsen officielt.

Fredag eftermiddag gik med at få ham flyttet og hjulpet på plads i hans lejlighed. En lille men hyggelig lejlighed, der lige passer til det, han har brug for, og bedst af det hele. Vi kunne se han var glad.

Nu er der så kun den mindste tilbage herhjemme, og jeg er allerede ved at frygte når hun smutter fra reden. Ved Sønnike og hans storesøster kunne jeg jo altid sige, “det er ikke så galt, jeg har jo stadigvæk liv derhjemme.” Men sådan går det ikke næste gang.

Må hellere begynde at vænne mig til tanken om, at vore børn har vi kun til låns. Før vi ved af det, flyver de fra reden, og skal selv ud og prøve kræfter med livet…. akurat som vi selv gjorde en gang.

Uha bliver helt nostalgisk… må hellere nøjes med at sige : “TILLYKKE MED LEJLIGHEDEN SØNNIKE!”

031

tirsdag den 9. oktober 2012

Efterårs-strikkeri

Mens efteråret viser sig fra sin smukkeste men også kolde side, er det hyggeligt at kunne sidde indendøre med gang i strikketøjet.

Jeg har fundet en side på nettet, som jeg gerne vil slå et slag for. Den er perfekt, hvis man lige står og mangler en opskrift på et stykke strikket eller hæklet håndarbejde. Siden hedder : www.ravelry.com

Man skal godt nok lave login til siden, men det er gratis. Nogle af opskrifterne skal man betale for, men rigtig mange koster ikke noget. Man kan i søgemaskinen afkrydse “free” i listen, og så er det kun de gratis, der kommer frem

Mange af dem er på engelsk, tysk osv. Men her er google-oversæt fin at bruge. Ellers er det jo også godt med lidt hjernegymnastik, når først man har lært hvad de forskellige masker osv. hedder på et andet sprog.

Her på det sidste er det bl.a. blevet til et par strikkede tørklæder, som blev givet væk i gave. Her er ét af dem, strikket i kunstgarn. Opskriften fandt jeg på ravelry – ikke den første opskrift jeg har brugt derfra, og bestemt heller ikke den sidste.

016